Drinkar
Drinkar, älskade och illa omtyckta av många, ett vanligt inslag i så väl hemmet en helgkväll (oftast) som under en runda ute på puben/nattklubben. Söta och sliskiga, fylliga och goda, färgranna och tråkiga, åtråvärda och motbjudande, de finns i alla varianter och lockar i stort sett alla till försöka sig på att blanda till en av sina egna personliga favoriter. Litteraturen inom området idag gör det detta tämligen enkelt och för de som vill ta steget lite längre så är aldrig en bartenderkurs utomlands långt borta.
Att jag skriver om detta ikväll har ingen direkt speciell anledning. Det kändes som ett rätt så bra ämne då jag är intresserad av detta själv, att blanda drinkar. För två månader sedan så köpte jag min första drinkbok (bild till höger). Det är väl en rätt så basic bok med några sidor inledande tips på olika saker (utrustning, glas, smakessenser etc.), därefter följt av drinkar (cocktails, longdrinks, bålar, kaffedrinkar, alkoholfria drinkar) innan den avslutas med förslag på olika slags tilltugg och hur man ska fixa till dessa. Mycket uppskattad är den, men jag ska nog ta och köpa en till bok som enbart innehåller drinkrecept. Och någon gång i framtiden så ska jag faktiskt även börja inhandla utrustning (ishink, muddlare, mätglas, shakers etc.). Dessa saker är ju dock rätt så dyra så det kommer att ta ett tag innan allt är hemma men man får väl ta några saker i taget helt enkelt.
Ikväll var för övrigt första gången som jag provade på att göra en drink utefter boken. Den var väl rätt okej men som jag visste redan innan jag ens gjort var att den skulle verkligen absolut inte bli som på bilden. En Carlton Special var det jag skulle ge mig på. På bilden så var den koncentrerade hallonsaften fint avskild i botten mot det mousserande vinet som låg ovanpå, den såg riktigt somrig och härlig ut. Men blev den som på bilden? Svaret är förstås nej, inte ens i närheten, flera ljusår bort. Saften blandade sig vackert med vinet och hela alltet blev rosa. Jag misstänker starkt att de har glömt lägga till någon teknik som man ska använda sig av för att det ska bli som på bilden. Eller är alla bilder photoshopade? Det är frågan...

Någon gång i framtiden så ska jag i alla fall försöka mig på att blanda till en Pousse Café -->
men om jag kommer att lyckas tror jag verkligen inte, kanske på 300:e försöket eller något sådant.
Lär väl få sitta och nöta instruktionsvideos (som nedan) för att lyckas, samt nöta olika guider.
Om två somrar så ska jag nog i alla fall ta tag i en av mina drömmar. Till våren avslutar jag nämligen min utbildning till drifttekniker vid Högskolan i Kalmar och förhoppningsvis kommer jag att ha jobb direkt efter sommaren (detta räknar jag med, om inte Södra Cell i Mönsterås vill ha mig så lär väl OKG sluka mig med hull och hår, vill ha ett förstajobb i regionen har jag kommit fram till) och i så fall så kommer jag med största sannolikhet att resa söderut under första sommarsemestern året efter för att gå en tre veckors bartenderutbildning. Det skulle vara riktigt roligt och helst så skulle jag redan ha velat gjort det, men pengabrist och annat har gjort att jag inte orkat. Men snart ska det bli av. Förhoppningsvis så kommer jag att få med mig någon kompis på det också men jag tror inte att den risken är särskilt stor så jag får nog åka själv, men det kommer inte att avskräcka mig direkt. Man måste göra det man vill innan man blir gammal och grå och inte orkar med något. Men då kommer jag i alla fall att klara av att blanda drinkar så det står härliga till och inte bara på amatörnivå!
Nu får det bli sängen, om sju timmar ska man upp och åka iväg till gymmet för att visa lillebror hur det ska gå till.
Förresten, om ett år och en månad så dansar man med största sannolikhet runt en julgran på Manhattan, New York City. Det ni! Och om ett år, en månad och en vecka så skjuter man fyrverkerier i Miami, Florida! Kalas!
//^^

Ikväll var för övrigt första gången som jag provade på att göra en drink utefter boken. Den var väl rätt okej men som jag visste redan innan jag ens gjort var att den skulle verkligen absolut inte bli som på bilden. En Carlton Special var det jag skulle ge mig på. På bilden så var den koncentrerade hallonsaften fint avskild i botten mot det mousserande vinet som låg ovanpå, den såg riktigt somrig och härlig ut. Men blev den som på bilden? Svaret är förstås nej, inte ens i närheten, flera ljusår bort. Saften blandade sig vackert med vinet och hela alltet blev rosa. Jag misstänker starkt att de har glömt lägga till någon teknik som man ska använda sig av för att det ska bli som på bilden. Eller är alla bilder photoshopade? Det är frågan...

Någon gång i framtiden så ska jag i alla fall försöka mig på att blanda till en Pousse Café -->
men om jag kommer att lyckas tror jag verkligen inte, kanske på 300:e försöket eller något sådant.
Lär väl få sitta och nöta instruktionsvideos (som nedan) för att lyckas, samt nöta olika guider.
Om två somrar så ska jag nog i alla fall ta tag i en av mina drömmar. Till våren avslutar jag nämligen min utbildning till drifttekniker vid Högskolan i Kalmar och förhoppningsvis kommer jag att ha jobb direkt efter sommaren (detta räknar jag med, om inte Södra Cell i Mönsterås vill ha mig så lär väl OKG sluka mig med hull och hår, vill ha ett förstajobb i regionen har jag kommit fram till) och i så fall så kommer jag med största sannolikhet att resa söderut under första sommarsemestern året efter för att gå en tre veckors bartenderutbildning. Det skulle vara riktigt roligt och helst så skulle jag redan ha velat gjort det, men pengabrist och annat har gjort att jag inte orkat. Men snart ska det bli av. Förhoppningsvis så kommer jag att få med mig någon kompis på det också men jag tror inte att den risken är särskilt stor så jag får nog åka själv, men det kommer inte att avskräcka mig direkt. Man måste göra det man vill innan man blir gammal och grå och inte orkar med något. Men då kommer jag i alla fall att klara av att blanda drinkar så det står härliga till och inte bara på amatörnivå!
Nu får det bli sängen, om sju timmar ska man upp och åka iväg till gymmet för att visa lillebror hur det ska gå till.
Förresten, om ett år och en månad så dansar man med största sannolikhet runt en julgran på Manhattan, New York City. Det ni! Och om ett år, en månad och en vecka så skjuter man fyrverkerier i Miami, Florida! Kalas!
//^^
Kommentarer
Trackback